Praca technologPraca na stanowisku TechnologaCzy technologia żywności jest najbardziej przereklamowanym działem?Czy technologia żywności jest najbardziej przereklamowanym działem?

22 stycznia 2020przez Marek3

Praca technologa żywności jest coraz trudniejsza. Nie dość, że w grę wchodzą kolejne alergie pokarmowe i afery ze składami produktów, które bardziej żywią niż trują, to zakłady produkcyjne wciąż szukają oszczędności na wciąż drożejących składnikach odżywczych. Jak pogodzić interesy wszystkich i nie stracić przy tym pracy?

Technolog żywności na cenzurowanym

Technologia żywności jest mocno na cenzurowanym, zarówno jako nauka, jak również stanowisko pracy i cała gałąź przemysłu. Co robić? Tak naprawdę niewiele się da. Trzeba podążać za nowinkami, cierpliwie słuchać obiekcji i je rozwiewać. Nie jest to łatwe, zwłaszcza w dobie powszechnego dostępu do informacji, gdzie wydaje się, że nie ma możliwości nie wiedzieć, co się je i kupuje. To paradoksalnie niezwykle utrudnia pracę osobom, które naprawdę znają się na rzeczy, ponieważ część informacji podawanych w mediach jest nieprawdziwa.

Trudno o selekcję informacji, jeszcze trudniej o rzetelne sprawdzanie tego, co tak naprawdę się dzieje na halach produkcyjnych. Pozostaje zaufanie, zdrowy rozsądek i chęć poszukiwania wartościowych produktów. A technologom żywności życzymy powodzenia, bo przed nimi na najbliższe lata bardzo wiele trudów w rozwiewaniu mitów.

3 komentarze

  • Ewka

    25 sierpnia 2020 at 10:12

    W obecnych czasach ludzie mają coraz większą świadomość tego co spożywają. Technolog żywności jest jak najbardziej w cenie, warto zająć się tematem.

    Odpowiedz

  • Ula

    1 września 2020 at 12:57

    moim zdaniem to niedoceniana dziedzina

    Odpowiedz

  • Jagoda

    10 listopada 2020 at 20:42

    technolog żywności nie ma lekkiej pracy

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *