Praca technologPraca na stanowisku TechnologaDietetyk a technolog żywności i żywieniaDietetyk a technolog żywności i żywienia

28 kwietnia 2019przez Marek2

Technolog żywności i żywienia to osoba, która dba o zawartość składników odżywczych oraz ogólnie kontroluje składniki, które następnie będziemy spożywać. Zasady stanowiska pracy wydają się być jasne, tymczasem niektórzy coraz częściej mylą dietetyków z technologami żywności i żywienia. Tymczasem to zupełnie różne branże, zajmujące się co prawda tym samym przedmiotem, jednak jednocześnie obserwujący jego zupełnie inny aspekt.

Zagadnienia żywności i żywienia

Dla technologa żywności i żywienia, ważny jest skład produktu. To, w jakie interakcje wchodzą poszczególne składniki żywności oraz jak szybko dany produkt traci swoją przydatność – to aspekty, którymi zwykle zajmuje się technolog żywności. Nieco inaczej wygląda to, czym zajmuje się dietetyk.

Dietetyk zajmuje się raczej wpływem określonych pokarmów na nasz organizm. Bada on właściwości naszego organizmu, starając się o odpowiedni dobór składników odżywczych w naszym pożywieniu. Mniej zajmuje się wytwarzaniem i przechowywaniem danego produktu, nieco bardziej skupia się na jego składzie i wpływowi poszczególnych składników na nasze zdrowie. To różnice o których warto pamiętać. Nie bez znaczenia jest również  aspekt kliniczny dietetyki – ustalanie planu żywieniowego dla szpitali itd. to jedno z zadań, które wykracza daleko poza kompetencje technologa żywności, ale leży w gestii dietetyka. Jak widać, mylenie obu zawodów i utożsamianie ich ze sobą jest dużą pomyłką.

2 komentarze

  • Nati

    17 września 2020 at 10:54

    dla mnie to bardzo podobne zawody

    Odpowiedz

  • Marysia

    7 grudnia 2020 at 16:36

    technologia żywności staje się coraz popularniejszym kierunkiem

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *