Praca technologPraca na stanowisku TechnologaTechnolog żywnościTechnolog żywności

10 sierpnia 2018przez Marek1

Technologiem żywności nazywamy osobę, która nie tylko doskonale zna się na składach produktów, ale również doskonale wie, w co je zapakować, i przechowywać aby jak najdłużej pozostały świeże.

Wiem co jem i wiem co z tym zrobić

Wiedza technologa żywności zahacza nieco o obszar dietetyki, jak również o technologię opakowań. Często osoby zajmujące tego typu stanowiska przechodzą na restrykcyjną dietę, dowiadując się na temat rzeczywistego składu produktów, które spożywamy na co dzień. Również to, jak przechowujemy żywność ma wpływ na jej jakość. Nie chodzi tu tylko o świeżość, ale również o ilość składników odżywczych. Technolodzy żywności mają dużą wiedzę odnośnie konserwacji produktów oraz gotowania i innych rodzajów przygotowania danych potraw.

Pod wpływem kształcenia w zawodzie technologa żywności, często osoby podejmujące pracę w zawodzie zmieniają nawyki żywieniowe całej swojej rodziny. To zwykle bardzo pozytywne zmiany, które odbijają się nie tylko na zdrowiu, ale również na sylwetce. To ważne, aby ze swojego zawodu potrafić czerpać wiedzę przydatną w codziennym życiu.

Komentarz

  • Dora

    22 września 2020 at 12:04

    Dobrze jest mieć wiedzę technologa żywności 😉

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *