Praca technologPraca na stanowisku TechnologaObowiązki technologa żywności i żywieniaObowiązki technologa żywności i żywienia

22 grudnia 2017przez Marek0

Przemysł spożywczy należy do jednego z najlepiej rozwijających się w naszym kraju. W branży tej zatrudnionych jest około 500 tysięcy osób, a rozwój firm sprawia, że zatrudnienie z roku na rok  znajduje coraz większa liczba osób specjalizująca się w tej dziedzinie. Przemysł spożywczy należy do nie tylko bardzo perspektywicznego, ale również zdecydowanie odpornego na kryzysy finansowe działu gospodarki.

Najbardziej popularnym miejscem pracy technologa żywności jest zakład produkcji żywności. Do typowych zadań, które na co dzień wykonuje technolog, należy opracowywanie receptur nowych produktów a także udoskonalanie już istniejących. Technolog specjalizujący się w dziedzinie żywności i żywienia ma za zadanie przygotować receptury w sposób odpowiadający normom jakości oraz według instrukcji produkcyjnych dostosowanych do danego produktu. To właśnie na technologach żywności spoczywa największa odpowiedzialność za jakość surowców oraz produktów na każdym etapie ich produkcji.

Warto podkreślić, iż technolog w pełnym stopniu odpowiada za jakość produktów, które zostały wprowadzone do obrotu rynkowego. Na technologach żywności spoczywa zatem ogromna odpowiedzialność.  Nawet najmniejszy błąd, może spowodować poważne konsekwencje, które mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i życie konsumentów.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *