Praca technologPraca na stanowisku TechnologaMiejsce pracy technologa żywnościMiejsce pracy technologa żywności

15 grudnia 2017przez Marek0

Coraz częściej młodzi ludzie, którzy pałają zamiłowaniem do biologii oraz chemii wybierają studia wyższe, odpowiadające  ich zainteresowaniom oraz preferencjom.

Jednym z najbardziej popularnych kierunków, który funkcjonuje na Uniwersytetach oraz Politechnikach w każdym województwie jest Technologia żywności i żywienia człowieka.

Ukończenie powyższego kierunku daje młodym ludziom szerokie pole manewru w znalezieniu upragnionej pracy. Absolwenci technologii żywności mogą podjąć pracę w wielu miejscach, są to m.in. Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego tj. przemysł cukierniczy, mleczarski, zakłady przetwórstwa warzyw i owoców i wiele innych.

Kolejne miejsca pracy technologa żywności to liczne instytucje naukowe oraz badawczo rozwojowe, laboratoria, a także instytucje kontrolne takie jak Sanepid.

Praca na stanowisku technologa żywności może mieć formę mobilną. Osoby trudzące się tym zawodem mogą pracować  w placówkach  upowszechniających wiedze na tematy związane z gospodarką żywnościową, a także w firmach doradczych oraz audytujących.

W związku z szerokim spektrum wyboru miejsca pracy,  technolodzy żywności mogą świadczyć swoją pracę w biurze, laboratorium, a także na hali produkcyjnej, na której dokonują  nadzoru jakości wykonywanych produktów.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *